пʼятницю, 9 червня 2023 р.

Завдання на літо

 

8 клас

Біологія людини. підручник

-Організм людини, як біологічна система,, структура клітин, тканин, органів, системи органів.

-Опора і рух, будова, функції скелета людини.

-Кров і лімфа. Кровообіг і лімфообіг.

-Дихання, загальна будова, функції органів дихання.

-Харчування і травлення, виділення, їх системи

-Терморегуляція, будова та функції шкіри.

-Нервова регуляція функцій організму людини, загальна будова. Сенсорні системи, будова, функції.

-Ендокринна регуляція функцій організму людини.


 9 клас

Задача № 1. Один з ланцюгів ДНК має таку будову :

АТГ-АЦЦ-АГТ-ЦАЦ-АТЦ.Яка послідовність нуклеотидів у  ДНК?

Задача № 2. На одному з ланцюгів ДНК синтезована іРНК, в якій А—14%,Г—20%, У—40%, Ц—26%. Визначте процентний вміст нуклеотидів умолекулі ДНК.

Задача № 3. Альбумін сироватки крові людини має молеку-лярну  масу 68400.Молекулярна маса одної амінокислоти — 100. Визначте:  кількістьнуклеотидів ДНК, які кодують цей білок.

Задача № 4. У дрозофіли сірий колір тіла —домінантна ознака, чорний колір— рецесивна. При схрещуванні сірих і чорних мух половина потомства маєсіре тіло, половина — чорне. Визначте генотипи батьків

Задача № 5. У людини карий колір очей домінує над блакитним, а здатність краще володіти правоюрукою — над здатністю володіти лівою. Кароокийлівша одружився з блакитноокою правшею. В них народилася дитина —блакитноока лівша. Визначте генотипи батьків.

Загальна біологія.

-Хімічний склад клітини,функціонування клітини,структура( в т.ч. мітоз,мейоз)

-Розмноження організмів.

-Закономірності спадковості та мінливості.

-Індивідуальний розвиток організмів.

 


10 клас

Загальна біологія. Підручник

-Хімічний склад клітини, функціонування клітини, структура( в т.ч. мітоз,мейоз)

-Розмноження організмів.

-Закономірності спадковості та мінливості.

-Індивідуальний розвиток організмів.

Задача № 1. Чоловік отримав від матері хромосому з генами А і В, від батька — з генами а і b, причому ці гени успадковуються зчеплено. Його жінка —рецесивна гомозигота. Яка ймовірність того, що їхня дитина буде рецесивною за обома генами, якщо відстань між генами 8 морганід?

Задача № 2. Дочка гемофіліка виходить заміж за сина іншого гемофіліка, причому наречений і наречена не хворіють на гемофілію. Визначте ймовірність народження хворої дитини.



Для активних

Задача № 1. У складі молекули іРНК 26% аденілових нуклеотидів, 6% -гуанілових, 40% - уридилових. Визначте нуклеотидний склад відповідної ділянки ДНК.

Задача № 2. Резус-фактор — це особливий білок, який міститься в крові. Якщо він є, таких осіб називають резус-позитивними, якщо немає — резус- негативними. У випадку, коли плід резус-позитивний, а мати резус-негативна, виникає резус-конфлікт, який здебільшого не проявляється за першої вагітності, а тільки за наступних. Резус-негативна жінка виходить заміж за гетерозиготного резус-позитивного чоловіка. Яка ймовірність резус-конфлікту між організмами матері та плоду за другої вагітності?

Задача № 3. У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків — Ігоря іСашка. Батьки одного з них мають I та II групу крові, батьки іншого — II та IV. У Ігоря — I група крові, у Сашка— II.

Визначте, хто чий син.

Задача № 4. У жінки з резус-негативною кров’ю ІІ групи народилася дитина зIV групою крові, у якої була гемолітична хвороба внаслідок резус-конфлікту. Що можна сказати про групу крові та резус-факторбатька дитини?

Задача № 5. Чоловік отримав від матері хромосому з генами А і В, від батька — з генами а і b, причому ці гени успадковуються зчеплено. Його жінка —рецесивна гомозигота. Яка ймовірність того, що їхня дитина буде рецесивною за обома генами, якщо відстань між генами 8 морганід?

Задача № 6. Дочка гемофіліка виходить заміж за сина іншого гемофіліка, причому наречений і наречена не хворіють на гемофілію. Визначте ймовірність народження хворої дитини.

Задача № 7. У папуг алель А визначає жовтийколір пір'я, В — блакитний, при взаємодії генів А і В колір зелений, особини з генотипом ааbb білі. При схрещуванні гетерозиготних особин із жовтим і блакитним пір'ям отримано 20 папуг. Скільки серед них білих?

Задача № 8. У процесі дисиміляції в тканинах відбулось розщеплення 6 моль глюкози, з яких повного кисневого розщеплення зазнала тільки половина.

А). Визначте, які маси молочної кислоти і вуглекислого газу утворились унаслідок реакції.

Б). Яка кількість речовини АТФ утворилась?

В). Яка кількість енергії і в якому вигляді акумулювалась у ній?

Задача № 9. За добу людина споживає в середньому 430 г O 2 . Одне дерево середніх розмірів за вегетаційний період поглинає близько 42 кг СO 2 . На скільки діб вистачить людині кисню, продукованого одним деревом за вегетаційний період?

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми проти куріння! Ми - здорове покоління!!

  Козаки теж курили тютюн, але не для розваги, скоріш як лікувальні властивості, заспокійливе, від безсоння, знеболення. Склад сучасної сига...