четвер, 4 квітня 2024 р.

Ми проти куріння! Ми - здорове покоління!!

 


Козаки теж курили тютюн, але не для розваги, скоріш як лікувальні властивості, заспокійливе, від безсоння, знеболення.
Склад сучасної сигарети - це отруйні речовини, радіоактивні, важкі метали та смоли.



















вівторок, 7 листопада 2023 р.

 

Періодичність оновлення організму людини


Наш організм чудовий і геніальний. Нам варто тільки не заважати йому працювати. Ну і звісно, не годувати його різною отруйною гидотою. Відмовившись від отрути і розпочавши харчуватися здоровою їжею, ми через певний час отримаємо повністю здоровий організм.Всі клітини нашого організму постійно оновлюються і ми з певною періодичністю (у кожного органа свій період) одержуємо абсолютно нові органи.Шкіра: швидше за все оновлюється зовнішній шар шкіри, клітини епідермісу оновлюються кожних 2-3 тижні, за рік організм виробляє близько двох мільярдів нових клітин шкіри.

Поки вважається, що шкіра старіє через погіршення (з роками) вироблення і відновлення колагену, з чим це пов’язано поки ще в стадії вивчення. Клітини епітелію, що вистилає шлунок і кишківник, входять у контакт з найбільш агресивним середовищем (шлункові соки і ферменти, що перетравлюють їжу) і зменшується через їжу, яка постійно проходить по ньому. Вони оновлюються кожних 3-5 днів! Кров — рідина, від якої залежить все наше життя. Повне оновлення крові відбувається протягом 120-150 днів. Бронхи і легені теж контактують з агресивним середовищем, що є першим шаром оборони від агресорів, оновлюються за 2-3 тижні, для повного відновлення тканин легень потрібно трохи менше одного року. Волосся росте в середньому на 1-2 см на місяць. Тобто, через якийсь час ми маємо повністю нове волосся в залежності від довжини.Життєвий цикл вій і брів 3-6 місяців.

Печінка — насправді найнеймовірніший орган в нашому організмі, вона ще й є чемпіоном з регенерації. Встановлено, що навіть при втраті 75% своїх клітин (в разі оперативного втручання), печінка здатна відновиться повністю і вже через 2-4 місяці ми маємо повний її обсяг. Повне оновлення клітин печінки відбувається за 150-180 днів. Клітини нирок і селезінки оновлюються кожні 300-500 днів. Повне клітинне оновлення структури кісток відбувається за 7-10 років. Клітини всіх видів м’язової тканини повністю оновлюються за 15-16 років. За попередніми даними відомо — повне оновлення серцевих м’язів відбувається приблизно (точних даних поки немає) за 20 років. Загадкою досі є той факт, що кришталик ока абсолютно не оновлюється, вірніше, чому не оновлюється кришталик. Відновлюються і оновлюються тільки клітини рогівки ока.

Мозок, який контролює всю нашу найскладнішу систему під назвою організм, мозок, який дає сигнали для регенерації всім нашим органам, сам не оновлюється взагалі…

https://tutkatamka.com.ua/nathnennya/zdorovya/periodichnist-onovlennya-organizmu-lyudini/

 


понеділок, 9 жовтня 2023 р.

 

Рідина, яка завжди символізувала життя і його мінливість. Наші предки присвоювали їй надприродні властивості та вважали, що саме в крові міститься частина божественної енергії.

Людська кров всього за один день долає шлях більше 19 000 км. Об'єм крові, яку перекачує серце за хвилину може варіюватися в межах від п'яти до тридцяти літрів. У середньому чоловікові з вагою 70 кг міститься порядку п'яти літрів кровіКров складає порядку 7% від ваги людини.

Ось декілька цікавих фактів про кров:

  • В водах Антарктиди, в яких мінусова температура води, живуть риби у яких кров безбарвного кольору. Це означає, що в такій крові немає гемоглобіну та еритроцитів і саме завдяки цьому риби можуть виживати в таких умовах;
  • Вважається, що людина може вижити без пульсу. Доказом цього є випадок, коли Крейгу Льюісу видалили серце і замість нього підключили апарат, який безперебійно качав кров. Пацієнт вижив, але ЕКГ показувала пряму лінію, що до цього часу вважалося зупинкою серця і смертю. Хто знає, може цей винахід, у майбутньому врятує мільйони життів;
  • У вагітних жінок приблизно на 50% більше крові на 20-му тижні вагітності, ніж до зачаття
  • Рогівка ока – єдина ділянка людського тіла, позбавлена кровоносної системи. Для того щоб зберегти прозорість рогівки, збагачення її киснем відбувається не за рахунок кров’яних тілець, а сліз, в яких розчиняється кисень, отриманий з повітря.
  • Людська кров всього за один день долає шлях більше 19 000 км.
  • Об’єм крові, яку перекачує серце за хвилину може варіюватися в межах від п’яти до тридцяти літрів.
  • Кількість крові у людини залежить від віку, статі, загального стану здоров’я і навіть від місця проживання.
  • Порядку 90% плазми складає вода. Також, в плазмі міститься різноманітні електроліти, глюкоза, гази, поживні речовини, білки та гормони.
  • Щоб висмоктати всю кров з дорослої людини, знадобиться 1 120 000 комарів.
  • Найчастіше серцеві напади трапляються по понеділках — 21% випадків. 2-е місце займає п’ятниця. Вчені пов’язують це з підвищеним рівнем гормону стресу на початку тижня.Щоб знизити ризик серцевого нападу, потрібно повільно прокидатися вранці, не зриваючись, і зменшити інтенсивність вечірніх тренувань.
  • В тілі новонародженої дитини близько одного стакану крові.
  • Павуки, слимаки та восьминоги мають блакитну кров через те, що у ній міститься гемоціанін, який містить мідь.
  • В нашому тілі міститься близько 0,2 міліграма золота і більша його частина знаходиться в крові.
  • Еритроцити можуть зробити повне коло в нашому тілі за пів хвилини
  • За життя наше серце може перекачати близько 250 мільйонів літрів крові.
  • Кокосова вода в екстремальних випадках може бути використана замість плазми крові.
  • Крапки, що пливуть перед очима, які ви бачите коли дивитесь на яскраве світло чи небо насправді ваші лейкоцити.

В тілах живих істот тече кров, і ми звикли, що вона завжди червона. Однак, насправді її колір залежить від того, які метали входять до її складу. Наприклад, червоний колір через гемоглобін, до складу якого входить залізо і протеїн. Цікаво, але кров також буває синя. І мається на увазі на увазі не блакитна кров шляхетних панів (тут можна додатково обговорити чому вважалось, що у шляхти кров блакита), а дійсно синій колір крові.

Коли згадується блакитна кров у людини, група крові не завжди має значення, адже є люди, які мають рідину такого відтінку. Їх мало на планеті, вчені схиляються до думки, що їх кілька тисяч людей називають таких людей кіанетики.

Людей із блакитним кольором крові мало.Пояснюється це просто – в еритроцитах таких представників людства блакитний пігмент, який надає рідині відповідного відтінку. У результаті кров у них фіолетового кольору з синюшним відтінком. У медицині це не вважається патологією, оскільки не впливає на життєдіяльність носія. Різниця із звичайною червоною кров'ю несуттєва і має позитивний характер:

·       Такі люди не можуть захворіти на низку поширених захворювань крові через мідь, що знаходиться в них.

·       Мають покращену згортання крові, що дозволяє швидко зупинити кровотечу.

Бути представником кіанетиків – велика рідкість. Такий параметр не передається у спадок, лікарям не ясно, чому так виходить, тому таке явище вважається унікальним.


 Синя кров тече в організмах таких створінь, як скорпіони, восьминоги, кальмари, каракатиці, краби, річкові раки, павуки та деякі інші. В їх крові замість гемоглобіну є гемоцианин, в складі якого міститься мідь, яка внаслідок сполучення з киснем дає синій колір. Проте, оскільки у власників синьої крові немає кровоносних судин, гемоцианину доводиться виконувати ще ряд важливих завдань. Зокрема, регулювати температуру тіла відповідно до навколишнього середовища.

Разом з тим кров у деяких організмів може мати ще один відтінок − зелений. От вона справді неповторна, адже її носіями є лише кілька видів морських хробаків. Яскраво-зелений пігмент їх кров набуває за рахунок наявності двовалентного заліза. В цьому випадку за трансопортування кисню по організму відповідає речовина хлорокруорин. У деяких видів молюсків виявлено гемэритрин, в цьому білку міститься приблизно в 5 разів більше заліза, ніж в гемоглобіні. За рахунок цього кров набуває насичений фіолетовий відтінок.



пʼятницю, 9 червня 2023 р.

Завдання на літо

 

8 клас

Біологія людини. підручник

-Організм людини, як біологічна система,, структура клітин, тканин, органів, системи органів.

-Опора і рух, будова, функції скелета людини.

-Кров і лімфа. Кровообіг і лімфообіг.

-Дихання, загальна будова, функції органів дихання.

-Харчування і травлення, виділення, їх системи

-Терморегуляція, будова та функції шкіри.

-Нервова регуляція функцій організму людини, загальна будова. Сенсорні системи, будова, функції.

-Ендокринна регуляція функцій організму людини.


 9 клас

Задача № 1. Один з ланцюгів ДНК має таку будову :

АТГ-АЦЦ-АГТ-ЦАЦ-АТЦ.Яка послідовність нуклеотидів у  ДНК?

Задача № 2. На одному з ланцюгів ДНК синтезована іРНК, в якій А—14%,Г—20%, У—40%, Ц—26%. Визначте процентний вміст нуклеотидів умолекулі ДНК.

Задача № 3. Альбумін сироватки крові людини має молеку-лярну  масу 68400.Молекулярна маса одної амінокислоти — 100. Визначте:  кількістьнуклеотидів ДНК, які кодують цей білок.

Задача № 4. У дрозофіли сірий колір тіла —домінантна ознака, чорний колір— рецесивна. При схрещуванні сірих і чорних мух половина потомства маєсіре тіло, половина — чорне. Визначте генотипи батьків

Задача № 5. У людини карий колір очей домінує над блакитним, а здатність краще володіти правоюрукою — над здатністю володіти лівою. Кароокийлівша одружився з блакитноокою правшею. В них народилася дитина —блакитноока лівша. Визначте генотипи батьків.

Загальна біологія.

-Хімічний склад клітини,функціонування клітини,структура( в т.ч. мітоз,мейоз)

-Розмноження організмів.

-Закономірності спадковості та мінливості.

-Індивідуальний розвиток організмів.

 


10 клас

Загальна біологія. Підручник

-Хімічний склад клітини, функціонування клітини, структура( в т.ч. мітоз,мейоз)

-Розмноження організмів.

-Закономірності спадковості та мінливості.

-Індивідуальний розвиток організмів.

Задача № 1. Чоловік отримав від матері хромосому з генами А і В, від батька — з генами а і b, причому ці гени успадковуються зчеплено. Його жінка —рецесивна гомозигота. Яка ймовірність того, що їхня дитина буде рецесивною за обома генами, якщо відстань між генами 8 морганід?

Задача № 2. Дочка гемофіліка виходить заміж за сина іншого гемофіліка, причому наречений і наречена не хворіють на гемофілію. Визначте ймовірність народження хворої дитини.



Для активних

Задача № 1. У складі молекули іРНК 26% аденілових нуклеотидів, 6% -гуанілових, 40% - уридилових. Визначте нуклеотидний склад відповідної ділянки ДНК.

Задача № 2. Резус-фактор — це особливий білок, який міститься в крові. Якщо він є, таких осіб називають резус-позитивними, якщо немає — резус- негативними. У випадку, коли плід резус-позитивний, а мати резус-негативна, виникає резус-конфлікт, який здебільшого не проявляється за першої вагітності, а тільки за наступних. Резус-негативна жінка виходить заміж за гетерозиготного резус-позитивного чоловіка. Яка ймовірність резус-конфлікту між організмами матері та плоду за другої вагітності?

Задача № 3. У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків — Ігоря іСашка. Батьки одного з них мають I та II групу крові, батьки іншого — II та IV. У Ігоря — I група крові, у Сашка— II.

Визначте, хто чий син.

Задача № 4. У жінки з резус-негативною кров’ю ІІ групи народилася дитина зIV групою крові, у якої була гемолітична хвороба внаслідок резус-конфлікту. Що можна сказати про групу крові та резус-факторбатька дитини?

Задача № 5. Чоловік отримав від матері хромосому з генами А і В, від батька — з генами а і b, причому ці гени успадковуються зчеплено. Його жінка —рецесивна гомозигота. Яка ймовірність того, що їхня дитина буде рецесивною за обома генами, якщо відстань між генами 8 морганід?

Задача № 6. Дочка гемофіліка виходить заміж за сина іншого гемофіліка, причому наречений і наречена не хворіють на гемофілію. Визначте ймовірність народження хворої дитини.

Задача № 7. У папуг алель А визначає жовтийколір пір'я, В — блакитний, при взаємодії генів А і В колір зелений, особини з генотипом ааbb білі. При схрещуванні гетерозиготних особин із жовтим і блакитним пір'ям отримано 20 папуг. Скільки серед них білих?

Задача № 8. У процесі дисиміляції в тканинах відбулось розщеплення 6 моль глюкози, з яких повного кисневого розщеплення зазнала тільки половина.

А). Визначте, які маси молочної кислоти і вуглекислого газу утворились унаслідок реакції.

Б). Яка кількість речовини АТФ утворилась?

В). Яка кількість енергії і в якому вигляді акумулювалась у ній?

Задача № 9. За добу людина споживає в середньому 430 г O 2 . Одне дерево середніх розмірів за вегетаційний період поглинає близько 42 кг СO 2 . На скільки діб вистачить людині кисню, продукованого одним деревом за вегетаційний період?

 

 

 

 

 

 

 

суботу, 27 травня 2023 р.

 



Все що треба знати про пам'ять.

Наш мозок наділений  дуже важливими властивостями.  Отримуючи постійно  інформацію про навколишній середовище, зберігати і накопичувати її. З кожним  днем ми дізнаємося багато нового,  збагачуються наші знання. Все, що дізнається людина, може бути надовго збережене у пам’яті.

Процес запам’ятовування, переживала чи робила, що людина раніше пізнала, збереження й наступного відтворення того,  називається пам’яттю.

Значення пам’яті в житті людини надзвичайно велике. Абсолютно все, що ми знаємо, вміємо – завдяки здатності мозку запам’ятовувати й зберігати в пам’яті здобуті знання, думки, пережиті почуття. Чим більше людина знає та вміє, тобто чим більше в її пам’яті корисної інформації, тим більшу користь вона зможе принести своєму народові, своїй Батьківщині.

 

Є декілька видів пам’яті: образна (зорова, слухова, моторна, емоційна), словесно-логічна; за активністю виділяють мимовільну та довільну; за тривалістю зберігання – короткочасну, довгострокову, оперативну та сенсорну. Мимовільна пам’ять не потребує зусиль людини, добре запам’ятовується те, що мимоволі привертає особливий інтерес або має значення. Якщо процес запам’ятовування вимагає зусиль, у роботу включається довільна пам’ять.

 

У віці від 1-5 років пам'ять має мимовільний характер. У 5-7 років діти не ставлять перед собою завдання запам’ятовувати спеціально певний матеріал, щоб мати можливість його відтворити при потребі. Діти середнього шкільного віку починає накопичуватись тілесний, емоційний, соціальний, побутовий досвід тощо. Відомо, Що не всі школярі однаково засвоює і запам’ятовує предмети, це пояснюється зацікавленістю до вивчення предмету.

Протягом продуктивного віку, який охоплює студентські роки, зрілий вік функція пам’яті найбільш продуктивна, мозкова діяльність у цей час найбільш затребувана.

Але після 60 років, тим більше при наявності факторів ризику: стрес, депресія, перевтома, проблеми із судинами, перенесений інсульт, зайва вага, порушення обміну речовин, малорухливий спосіб життя, починається процес старіння та погіршення пам’яті.

Існують різні варіанти, які ми можемо використати для підтримки активної пам’яті. Ось декілька з них. Варто спробувати!

 

1. Продовжувати вчитися. Науковці вважають, що здобування освіти протягом життя може допомогти зберегти хорошу пам’ять Заняття власним хобі, освоєння нової навички, в’язання чи приготування нових страв, читання художніх творів це додаткові способи зберегти розум ясним.

 

2. Повторюйте те, що ви хочете знати. Коли ви хочете запам’ятати та згадати щось, що ви почули, читали чи думали, повторіть це вголос або запишіть

 

3. Будьте фізично активні. Фізичне та психічне здоров’я залежать одне від одного значно більше, чим це може здатися на перший погляд.

 

4. Правильно та збалансовано харчуйтеся, не їжте шкідливих жирів. Холестерин, що накопичується в судинах, призводить по погіршення мозкового кровообігу.

 

5. Не обмежуйте спілкування та вірте у свої можливості. Обмін корисною інформацією між людьми – це елемент набуття знань, формування певного досвіду, а як наслідок і збереження активності організму в цілому і пам’яті, зокрема.

 

Якщо слідувати порадам і рекомендаціям фахівців, знати особливості пам’яті, то можливо її всебічно розвивати. Розвинена пам’ять цінується і допомагає досягти високого становища в суспільстві. Це також важливо для успішної трудової діяльності в усіх сферах, самостійно вирішувати побутові питання, залишатися активним і продуктивним, не дивлячись на вік.

 










пʼятницю, 21 квітня 2023 р.

 В середу 20.03 відбулась природоохоронна акція «Збережемо первоцвіти». Акцію проведено за участю ліцеїстів 8 А класу, вчителя біології Довгої І.В. та керівником гуртка « Юні друзі природи» при Львівському міському екологічно-натуралістичному центрі. Ліцеїстів ознайомлено з Червонокнижними первоцвітами, проблеми охорони та збереження ранньоквітучих рослин , їх вирощування на присадибних ділянках, в парках.

На території ліцею висаджено Білоцвіт, який викопано у лісі на занедбаній ділянці.

Ліцеїстам подаровано макети крокусів, які занесені до Червоної книги, ознайомлені з первоцвітами Львівської області, зонами проростання, та заходами їх збереження.





четвер, 26 січня 2023 р.

 

Ферменти, їх роль у клітині.

Наприкінці XVIII — на початку XIX ст. вже було відомо, що м’ясо перетравлюється шлунковим соком, а крохмаль перетворюється на цукор під дією слини. У XIX ст. Луї Пастер, вивчаючи перетворення вуглеводів на етиловий спирт під дією дріжджів, дійшов висновку, що цей процес (бродіння) каталізується якоюсь «життєвою силою», що міститься в дріжджових клітинах. Пізніше було встановлено, що цією «життєвою силою» є ферменти.

Ферменти — це «робоча сила», яка вибудовує наш організм подібно до того, як будівельники будують будинки. У нас можуть бути всі необхідні будівельні матеріали, але, щоб побудувати будинок, нам будуть потрібні робітники, якими і є ферменти.

 Ферменти слини діють на складні вуглеводи, вони перетворюють крохмаль на глюкозу; крохмаль не розчинний, він не може всмоктуватися у кров, а глюкоза може;

Ферменти ротової порожнини діють у слабощелочному або нейтральному середовищі, ферменти шлунку – у кислому, кишкові ферменти – в слаболужному.

Ферменти слини діють на крохмаль, ферменти шлункового соку на білки, ферменти кишкового соку – на білки, жири, вуглеводи. Вони розщеплюють ці речовини до продуктів, здатних всмоктатися в кров або лімфу.

 

Переходимо на посилання тут

 

Ми проти куріння! Ми - здорове покоління!!

  Козаки теж курили тютюн, але не для розваги, скоріш як лікувальні властивості, заспокійливе, від безсоння, знеболення. Склад сучасної сига...